Deze moét je gewandeld hebben: zes straffe walks in de benelux!

Wandelen, het kent sinds een tijdje een ware revival in ons land. Duizenden mensen hebben ontdekt hoe fantastisch deze sport is voor lichaam en geest. Van ‘het blokje om’ tot een ware martelgang van meer dan 100 kilometer, mooie wandeltochten komen in alle maten en gewichten. Walking.be lijst voor jou in willekeurige volgorde acht straffe en/of leuke walks op die België, Nederland en Luxemburg te bieden hebben!

1 De North C Walk

Het decors van deze eerste wandeling is de Westhoek met zijn uitgestrekte stranden, duingebieden met namen als “de sahara” en de hoogste duin van België : De hoge Blekker. Deze wandeling vindt steeds plaats in de eerste helft van maart en dan zijn de weergoden dikwijls niet goed gezind. Terwijl er die periode nog geen spoor te zien is van de frigobox toeristen, zijn de wandelaar WEL paraat

de NORTH C WALK WAS IN 2024 MET 2300 WANDELAARS UITVERKOCHT

Op 8 maart 2025 kunnen wandelaars kiezen uit 2 verschillende afstanden : 13 of 22 km
Bemachtig hier de jouw ticket !

De North C Walk met start en finish in KoksijdeFoto Sportevents

2 The Longest Day

The Longest Day is nog een betrekkelijk jong evenement en toch hoort het al na 6 edities helemaal thuis in dit rijtje. Jachtterrein is de prachtige natuur om en rond Spa. Rondom het meer van Warfaaz, voorbij de golfterreinen, langs het kasteel van Franchimont om voor de finish nog snel de wereldberoemde thermen van Spa te mogen aanschouwen: het is een parcours om u tegen te zeggen.

Zoals de naam het al een beetje zegt, vindt deze wandeltocht plaats rond de langste dag van het jaar, de 21e juni. De zomerzonnewende is het perfecte moment om je tanden te zetten in de zwaarste afstand, de vijftig kilometer. Je zal namelijk geen seconde in het duister moeten wandelen.

De wedstrijd staat trouwens volledig in het teken van Think Pink, de Belgische nationale borstkankercampagne. Een strijd die jouw hulp zeker nog kan gebruiken. Aarzel niet om in te schrijven en fondsen in te zamelen voor het goede doel! 

De volgende editie vindt plaats op 7 juni 2025 en … de parcoursen zijn helemaal veranderd. Je kan je inschrijven via deze link.

Het kasteel van Franchimont is één van de eyecatchers op The Longest Day. Foto chateau-frnahcimont.be

3 Nijmeegse Vierdaagse

Als je denkt dat de Dodentocht het grootste wandelevenement in de Benelux is, dan zit je er toch helemaal naast. De Internationale Vierdaagse Afstandmarsen Nijmegen is een vierdaagse wandeltocht die sinds 1909 elk jaar wordt gehouden en is zo maar eventjes het grootste meerdaagse wandelevent ter wereld! De Nijmeegse Vierdaagse kreeg ondertussen al de bijnaam The Walk of the World mee. Niet zo vreemd, er doen elk jaar meer dan 50.000 deelnemers uit een dikke tachtig landen mee.

De tocht zelf is ook niet van de poes. De Vierdaagse kent iedere dag een andere route door het mooiste wat Gelderland, Noord-Brabant of Nederlands Limburgs te bieden heeft. En dit alles in de wijde omgeving van de stad Nijmegen. Tijdens elke wandeldag staat een andere plaats in de omgeving van Nijmegen centraal.

Opvallend, de Nijmeegse Vierdaagse heeft een duidelijke militaire achtergrond. Aan de allereerste editie in 1909 deden nagenoeg enkel militairen mee en ook vandaag de dag is de Vierdaagse voor soldaten van over de hele wereld een ontmoetingsplaats. Zo loopt om de vijf jaar een militair detachement vanuit Kopenhagen de MaKoNi-mars naar Nijmegen over een afstand van 650 kilometer in de twee weken voorafgaand aan de Nijmeegse Vierdaagse. Die militaire voetafdruk is trouwens ook te zien in de medailles. In de plaats van de normale goudkleurige plak krijgen de finishers hier namelijk een lintje opgespeld. 

Dit jaar kon de Vierdaagse logischerwijze niet plaatsvinden. Inschrijven voor de editie van 2022 is op dit moment nog niet mogelijk. 

4 Dodentocht

De Moeder aller wandeltochten in België: op de tweede vrijdag van augustus wandelt Vlaanderen de Dodentocht. Sinds de oprichting in 1970 hebben al meer dan 200.000 deelnemers deze iconische wandeling van hun bucketlist mogen schrappen. Dat aantal gaat alleen maar hoger oplopen, want het aantal wanedlaars stijgt elk jaar weer zienderogen.

De Dodentocht start steeds in Bornem en brengt je langs sfeervolle dorpen, mooie vergezichten en prachtige natuur in de ruime omgeving van Klein-Brabant. Het parcours gaat door smalle bospaden, poortjes en soms landelijke wegen.

Dat klinkt allemaal zeer lieflijk, maar deelnemers weten dat de Dodentocht zijn naam helemaal niet gestolen heeft. Uitdroging, blaren tot achter je oren en de mentale vermoeidheid van 100 kilometer aan zware Vlaamse wegen. Gevolg: een DNF-percentage dat zo ongeveer rond de 40 procent bengelt. Je kan er maar beter goed voorbereid aan beginnen, anders haal je de eindstreep simpelweg niet.

 De Dodentocht ontvangt elk jaar een dikke 10.000 deelnemers. Foto Dodentocht/ Van Kerckhove

5 De DruivenTocht

De enigste nieuwkomer in deze lijst wordt op 12 juli voor het eerst georganiseerd door walking.be en zal wandelaars doorheen de Druivenstreek leiden. De start en finish is gelegen in Tervuren en het parcours doorheen Tervuren, Overijse en Huldenberg is voor meer dan 75% onverhard. Uitgestrekte velden, technische hollewegen en groene bossen wisselen elkaar in razend tempo af. De route is voorzien van voldoende hoogtemeters en dat zullen de wandelaars dan ook voelen aan de kuiten!

Walking.be daagt jullie uit om deze challenge van 50 km binnen de 12u tot een goed einde te brengen.

De inspiratie voor de Druiventocht vond organisator – walking.be – trouwens in de nummer vier op dit lijstje. Omdat de 100km lange dodentocht voor vele wandelaars te hoog gegrepen is, willen we een wandel uitdaging aanbieden die WEL in iedereens mogelijkheden liggen. Maar … vergis je niet. het parcours is slechts de helft in afstand van dat van de dodentocht, maar is wel een stuk lastiger door de vele hoogtemeters en het afwisselende terrein.

De inschrijvingen gaan open op 15 januari via deze pagina en voor deze eerste editie hebben we 2500 starbewijzen !


6 Kennedymars Sittard

Nederland en wandelen gaat samen als chocolade en pindakaas. Eén van de populairste wandeltochten is de Kennedymars. Deze wordt jaarlijks in heel wat plaatsen in Nederland gehouden, de populairste is evenwel de Sittardse Kennedymars.

Op 20 april 1963 liepen zeven jongens en drie meisjes van het Bisschoppelijk College in Sittard, naar Amerikaans voorbeeld, de eerste mars in Nederland. Drie maanden eerder had de Amerikaanse president John F. Kennedy namelijk zijn stafleden uitgedaagd om 50 mijl al wandelend tot een goed einde te brengen. De Amerikanen in de straat raakten geïnspireerd en wilden het ook proberen. En de rage waaide al snel over naar onze noorderburen.

De Kennedymars Sittard is trouwens een heus drielandenevenement. Na het vertrek in Sittard passeer je onder andere het Belgische Maaseik en Ophoven, en keer je in een lange lus langs de Duitse grens terug naar Sittard. Samen is dat allemaal goed voor een fraaie 80 kilometer.

meer artikels...